~Adakah kita sedar akan PERINGATAN yg DIA berikan??

Published 7 March 2011 by chaleeya

Assalamualaikum……

Baru2 nie sy ade terbace satu artikel di surat khabar… tp sy x igt sy bace surat khabar ape… hehehehhehhe….. artikel tue mengenai PERINGATAN yang DIA berikan kepada hamba Nya yg dikasihi… di dalam artikel tue ade menyebut = apabila kita ditimpa musibah, kita sebenarnya sedang di beri peringatan olehNya, ini kerana mungkin kita “BERHUTANG” padaNya… apa yg dimaksudkan dengan “Berhutang” nie?? hurmmmm…… sy pon mula2 x faham, ape yg dimaksudkan dgn ” Berhutang denganNya”…..

bila selesai menghabiskan membaca artikel tersebut…. huhuhuhu… baru ku tahu…. mesti kita semua biasa dengar dengan satu perkataan nie : “NAZAR”….. menjadi tabiat kita sekarang untuk memasang niat @ bernazar untuk mendapatkan sesuatu yg dihajati….. Tetapi, adakah niat @ nazar kita itu tertunai sepenuh nya??? kekadang benda ini dipandang remeh/enteng oleh golongan masyarakat zaman sekarang…. adakah kita sedar bahawa sekiranya kita bernazar itu adalah kita berjanji dengan Tuhan?? apabila perkara ini berlaku, maka Tuhan yg Maha Pengasih lagi penyayang nie akan menurunkan musibah auat dugaan kepada hambaNya sebagai peringatan kita untuk melunaskan janji-janji kita PadaNya…. ini kerana Dia tidak mahu kita lalai dan terpesong jauh dari landasan iman… ini lah yg dikatakan Tuhan sayangkan kita…. Bermakna kita masih berada di bawah lindunganNya… InsyaAllah…. amin…..

Jumaat yg lepas (4/3/2011) merupakan hari yg sgt menakutkan bg diri sy… huhuhuhu….. sebenarnya, 2 minggu lepas sy sakit mata… alaaaa…. sakit mata yg merah tue… klu bahasa doktor nyer : eye bleeding…. seminggu lepas tue baru la baik… huhuhuhu… seksa gak la sakit mata tue…. huuhu… berbalik pada cerita… tghari jumaat tue mcm bese la kan… dh rehat pun panjang, sy pun p la merehatkan mata jap… lepas dh cukup time… bangun r kan… x reti2 lagik2? huhuhu… bgn2 jer trus capai speck pastu terus bgn… keluar bilik rehat, ” asal muke org sume sy nmpk kabur semacam jer nie???…. dup dap dup dap jantung den!!!! huhuhuhu…” sy pun terus la duduk kat tmpat meja sy… nmpk ade borg permohonan KP, nmpk ade tulisan, TAPI….. sy x bole nk baca tulisan tue!!!! Hoh?!!! what Happen??? sy diam kan lagi…. sy bukak  speck jap, urut2 mata jap, then pkai speck balik… Hahhhhh??? nape sy x nmpk nie?!!!!! uwaaaaa…. dlm hati dh terdetik : nak buta ker mata aku?? YaALLAH…. (T_T)” hanya tuhan jer yg tau betapa takut nyer sy time tue…. huhuhuhu…. tgk jam dkt pukul 3 dah… ermmm… mb sbb sy x solat zohor lagi kot… dgn perasaan yg berdebar2, teraba2 berjalan p toilet, ambil air wuduk then p solat… lepas solat still mcm tue gak… menggigil dah bdn nie… huhuhu… dlm x nmpk sy text “dia”… men blasah jer menaip… bkn nmpk pun… nasib baik la “dia” nk temankan p klinik…. Thanks “dia” n x lupe kpd cik shar kerana sudi meminjamkan sy duit… hehehe… < sy belom gaji lagik> huhuhu…. ermmm… sian “dia” sbb terpakse tunggu sy dlm kereta selama 3 jam disebabkan tiada parking kat PPUM tuh!! Thanks alots…. luv u… ahaksss…..

start hari jumaat tue smpai la ke hari ahad <6/3/2011> sy asik la dok berfikir…. kenape yer? sebelum nie ok jer, dgn tetibe mata jd mcm tue… hurmmm….. berfikir punya fikir, sy teringat sesuatu…. YESSS!!!! sy rase sy dh tau knp sy di uji dengan kerap kebelakangan ini… sy pernah bernazar untuk berpuasa selama 3 hari untuk…… tettttttttttttt!!!! hehehe… rahsia… biarlah hanya diriku dan dia yg mengetahui… oleh yg demikian, sy pon bernekad la… esok isnin sy nak puasa bayar nazar sy…!! huhuhu… haaaaa….. sebab tue la sy puasa hari nih!! hehehehe…. sy berdoa agar selepas nie semua yg dirancangkan akan berjalan dgn lancar…. InsyaALLAH…. amin…. mohon doakan yg terbaik dari semua kengkawan utk sy….

so, sebagai pengajaran nya, klu kita dh bernazar, WAJIB lah kite untuk menunaikan nya… jgn la sesekali kita lalai dengan janji kita kepadaNya… ini untuk peringatan diri sy juga…. sama-sama la kita igt mengingatkan….

Ok guys…. sekian untuk hari nie…. nnt free2 sy sambung lagi k….

With Full Of  LURVE…… Regards….

2 comments on “~Adakah kita sedar akan PERINGATAN yg DIA berikan??

  • Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: