Archives

All posts for the month March, 2011

~Mudahnya HiduP Dgn Selawat~

Published 14 March 2011 by chaleeya

chaleeya's blog
~Selawat~
Assalamualaikum…
Dari anak kecil hingga yg dewasa, sbg seorg muslim kita pasti tahu bagaimana utk berselawat. Jika dahulu sewaktu kecil apabila sakit @ berada dlm ketakutan, org tua biasanya akan menyuruh kita berselawat sebanyak mungkin.
Kita sebenarnya sudah lama didedahkan dgn selawat & tlh byk kali juga diberitahu akan kelebihan selawat, namun x ramai yg memahaminya krn tiada rasa dlm berselawat. Ada kemungkinan, ketiadaan rasa ini terbit dr tiada rasa cinta yg mendalam terhadap baginda Rasulullah SAW.
Dahulu semasa kecil, mak ayah selalu berpesan, ” Kamu kalau berdoa jgn sesekali lupa berselawat. Nanti doa x sampai” Begitu juga mak selalu pesan,” Minum air ni, jgn lupa selawat 3 kali,”
Zaman dahulu, kebiasaannya, anak2 hanya mendengar & jarang benar bertanya itu ini. Ini mungkin kerana rasa takut @ hormat kpd mak ayah yg akan membuatkan anak2 patuh setiap tutur kata tanpa byk persoalan. Jauh bezanya dgn anak2 zaman PS2 yg serba maju hari ni, mereka lebih kritikal befikir. Mereka lebih sukakan penjelasan logik yg dpt diterima oleh akal mereka.
Sebagai ibu bapa harus la mempunyai ILMU dlm menyampaikan hal2 kebaikan. ini x bermaksud kita x boleh menyampaikan sesuatu yg berkaitan dgn AGAMA. Maksudnya, kita perlu mempunyai teknik penyampaian yg betul, sesuai dgn keadaan hari ni. tentu kita juga x mahu dikatakan mengajar anak2 tetapi kita sendiri x memahami apa yg kita ajarkan.
Selawat boleh jd salah satu perkara yg kian dipinggirkan dlm kehidupan hari ni. Mungkin x bagi golongan yg berpendidikan agama, namun, x mustahil jika mereka juga mula meminggirkannya krn byk ilmu teori dari praktikal.
Apakah amalan kita sehari-hari, selain drpd amalan WAJIB? x ramai yg dpt meluangkan masa utk mengerjakan SOLAT sunaT pd waktu siang hari akibat kekangan masa, kecuali bertahajud pd mlm hari. Sebenarnya, keperluan banyaknya amalan x begitu penting tetapi yg paling penting adalah sesuatu yg dibuat atau amal itu biarlah berterusan walaupun sedikit. Berselawat juga merupakan amalan yg x rugi kita amalkan bila-bila masa, di mana sahaja… (kecuali dlm TOILET!!)
Selawat begitu penting dlm kehidupan kita. Mengapa dikatakan PENTING? Firman ALLAH SWT lg yg bermaksud, ” Sesungguhnya ALLAH SWT dan para Malaikat-Nya berselawat kpd Nabi. Maka, wahai mereka yg beriman berselawatlah kamu kepadanya dan ucaplah salam penghormatan kpdnya dgn sebaik selawat & salam.” (surah Al-Ahzab 33:56)
Umat Muhammad SAW sepatutnya x memandang remeh akan kepentingan berselawat krn ALLAH SWT yg Maha Pengasih lagi Maha Penyayang tlh memperlihatkan betapa kasih & sayang-Nya kpd Rasulullah SAW dgn berselawat kpdnya sbg pujian-Nya & memuliakan serta mengutamakan Rasulullah SAW di hdpn para Malaikat-Nya. Para malaikat juga turut melahirkan keutamaan ke atas Rasulullah SAW dgn mendoakan, mengucap selawat dan memohon keampunan baginya.
Kaum Muslimin sbg umat Nabi Muhammad SAW berkewajipab melahirkan rasa kasih, pujian, sanjungan dan pernghormatan yg tinggi kpd baginda, kerana kedudukan & kemuliaannya melebihi para Nabi dan Rasul dgn memperbanyakkan ucapan selawat dan salam sbg memperkuatkan iman serta berpegang teguh kpd sunnah & mengamalkan sgl ajarannya sbg pedoman hidup.
Dgn membaca selawat kpd Rasulullah SAW, setiap doa & amalan2 yg lain akan diterima oleh ALLAH SWT. Justeru itu, selawat memainkan peranan penting dlm segala amalan hidup krn ianya dpt mempengaruhi keberkatan dlm hidup manusia yg beriman dgn ALLAH dan Rasul-Nya. Lihatlah sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Ad-Dailami yg bermaksud =” Setiap doa adalah terhalang, sehingga berselawat ke atas Nabi SAW.” ( Hadis riwayat Ad-Dailami)
Kita tentu x mahu penat2 berdoa berjela-jela, tetapi tunggu punya tunggu, x juga dimakbulkan ALLAH SWT. Kenalah semak balik adab berdoa, sama ada cara kita betul @ salah.
Seterusnya, sabda Rasulullah SAW yg bermaksud,” Tidak duduk satu kaum dlm satu majlis, dan mereka x berzikir kpd ALLAH dan berselawat ke atas Nabi mereka ( Nabi Muhammad SAW) melainkan penyesalan akan menimpa mereka.” ( Hadis riwayat at-Tirmidzi dan Ahmad)
Demi cinta pada Rasulullah SAW
Hari ini sudah ramai pemandu menggunakan GPS dlm pemanduan spy cpt smpai ke destinasi yg dituju tanpa perlu menempuhi jln sesat. Jika dahulu kita memandu tanpa GPS, kita mungkin tersesat jln, menemui jln mati & menghabiskan byk masa di atas jln raya serta terpaksa berhenti bbrp kali utk bertanyakan arah. Kini dgn adanya GPS, pemanduan kita menjd lebih mudah, lebih efisien, lebih cpt dan produktiviti meningkat apabila cpt smpai ke destinasi yg dituju. Ini bukanlah satu promosi GPS, ttp satu analog keperluan Selawat.
Hebatnya selawat boleh ditamsilkan sbg GPS hidup ttp ianya juga sbg penghapus dosa yg  amat mudah spt yg diriwayatkan oleh ad-Dailami, sabda Rasulullah SAW yg bermaksud ,” Barang siapa berselawat kepadaku pada hari jumaat dua ratus selawat, maka diampuni baginya dosa dua ratus tahun.” (Hadis riwayat ad-Dailami)
Inilah lg satu rahsia knp selawat itu penting dlm kehidupan kita. berdasarkan hadis di atas, seandainya kita ingin mencintai baginda Rasulullah SAW, kita perlu mengikut apa yg dikatakannya dan apabila kita melihat pula bukti kebaikan dari perbuatan dari hari ke hari hingga terasa satu perasaan yg dlm ketika menyebut namanya.
Mulai hari ini, cubalah kita meletakkan satu peringatan utk berselawat di telefon bimbit satiap satu jam, terutamanya sewaktu bgn tidur dan sebelum tidur. Jgn ditanya brp kali kita perlu berselawat, sebaliknya hitunglahberapa ikhlas kita berselawat.
Jika nombor menjadi objektif, hilang rasa ‘nimat’ & timbullah tension sengsara krn terkejar2 hendak mencukupkan angka. Biar sekali asalkan ada rasa ikhlas, biar sekali asalkan ada rasa ikhlas, biar sekali asalkan dtgnya dari jiwa krn ini akan membuatkan kita lebih dekat kpd ALLAH SWT dan Rasulullah SAW sebagaimana sabda baginda bermaksud,“Barang siapa berselawat kpdKu satu kali, maka ALLAH menurunkan rahmat kepadanya sepuluh kali,”(Hadis riwayat Muslim dari Abu Hurairah) dan dlm hadis yg lain pula disebut,”Barangsiapa berselawat untukku di pagi hari sepuluh kali dan di petang hari sepuluh kali, mendapatlah ia syafa’atku pada hari kiamat.” (Hadis riwayat at-Tabrani)
Setiap hari tanpa sedar, kita akan mengalami tekanan, sama ada kecil mahupun besar dan kita perlukan penurunan gelombang otak yg stress dgn kadar segera. Bagaimana caranya?? Selepas membaca entry ini, mulai hari ini, marilah kita mengamalkan selawat dan mari juga kita mulakan berselawat setiap kali kita hendak minum. Minumlah apa saja yg berkenan di tekak, asalkan x melanggar syarak, baik air limau, air bandung, ait tebu, air soya, air cincau, teh tarik, nescafe tarik atau apa saja, x semestinya spt fahaman selalu yg memerlukan air kosong.
Berselawatlah kerana baginda Rasulullah SAW bersabda yg bermaksud,”Berselawatlah kamu kepadaku, kerana selawat itu menjadi zakat (PENGHENING JIWA DAN PENGHAPUS DOSA) bagimu.”(Hadis riwayat Ibn Murdaweh) dan sabda baginda lg yg bermaksud, “Manusia yg paling utama terhadap diriku pada hari qiamat, ialah manusia yg paling banyak bersalawat untukku.” (Hadis riwayat at_tirmidzi)
RENUNG2KAN DAN MARI BERAMAL!!!!
 
Rujukan asal kompilasi : MUDAHNYA HIDUP DGN SELAWAT ~ Dr Azhar Sarip

~Adakah kita sedar akan PERINGATAN yg DIA berikan??

Published 7 March 2011 by chaleeya

Assalamualaikum……

Baru2 nie sy ade terbace satu artikel di surat khabar… tp sy x igt sy bace surat khabar ape… hehehehhehhe….. artikel tue mengenai PERINGATAN yang DIA berikan kepada hamba Nya yg dikasihi… di dalam artikel tue ade menyebut = apabila kita ditimpa musibah, kita sebenarnya sedang di beri peringatan olehNya, ini kerana mungkin kita “BERHUTANG” padaNya… apa yg dimaksudkan dengan “Berhutang” nie?? hurmmmm…… sy pon mula2 x faham, ape yg dimaksudkan dgn ” Berhutang denganNya”…..

bila selesai menghabiskan membaca artikel tersebut…. huhuhuhu… baru ku tahu…. mesti kita semua biasa dengar dengan satu perkataan nie : “NAZAR”….. menjadi tabiat kita sekarang untuk memasang niat @ bernazar untuk mendapatkan sesuatu yg dihajati….. Tetapi, adakah niat @ nazar kita itu tertunai sepenuh nya??? kekadang benda ini dipandang remeh/enteng oleh golongan masyarakat zaman sekarang…. adakah kita sedar bahawa sekiranya kita bernazar itu adalah kita berjanji dengan Tuhan?? apabila perkara ini berlaku, maka Tuhan yg Maha Pengasih lagi penyayang nie akan menurunkan musibah auat dugaan kepada hambaNya sebagai peringatan kita untuk melunaskan janji-janji kita PadaNya…. ini kerana Dia tidak mahu kita lalai dan terpesong jauh dari landasan iman… ini lah yg dikatakan Tuhan sayangkan kita…. Bermakna kita masih berada di bawah lindunganNya… InsyaAllah…. amin…..

Jumaat yg lepas (4/3/2011) merupakan hari yg sgt menakutkan bg diri sy… huhuhuhu….. sebenarnya, 2 minggu lepas sy sakit mata… alaaaa…. sakit mata yg merah tue… klu bahasa doktor nyer : eye bleeding…. seminggu lepas tue baru la baik… huhuhuhu… seksa gak la sakit mata tue…. huuhu… berbalik pada cerita… tghari jumaat tue mcm bese la kan… dh rehat pun panjang, sy pun p la merehatkan mata jap… lepas dh cukup time… bangun r kan… x reti2 lagik2? huhuhu… bgn2 jer trus capai speck pastu terus bgn… keluar bilik rehat, ” asal muke org sume sy nmpk kabur semacam jer nie???…. dup dap dup dap jantung den!!!! huhuhuhu…” sy pun terus la duduk kat tmpat meja sy… nmpk ade borg permohonan KP, nmpk ade tulisan, TAPI….. sy x bole nk baca tulisan tue!!!! Hoh?!!! what Happen??? sy diam kan lagi…. sy bukak  speck jap, urut2 mata jap, then pkai speck balik… Hahhhhh??? nape sy x nmpk nie?!!!!! uwaaaaa…. dlm hati dh terdetik : nak buta ker mata aku?? YaALLAH…. (T_T)” hanya tuhan jer yg tau betapa takut nyer sy time tue…. huhuhuhu…. tgk jam dkt pukul 3 dah… ermmm… mb sbb sy x solat zohor lagi kot… dgn perasaan yg berdebar2, teraba2 berjalan p toilet, ambil air wuduk then p solat… lepas solat still mcm tue gak… menggigil dah bdn nie… huhuhu… dlm x nmpk sy text “dia”… men blasah jer menaip… bkn nmpk pun… nasib baik la “dia” nk temankan p klinik…. Thanks “dia” n x lupe kpd cik shar kerana sudi meminjamkan sy duit… hehehe… < sy belom gaji lagik> huhuhu…. ermmm… sian “dia” sbb terpakse tunggu sy dlm kereta selama 3 jam disebabkan tiada parking kat PPUM tuh!! Thanks alots…. luv u… ahaksss…..

start hari jumaat tue smpai la ke hari ahad <6/3/2011> sy asik la dok berfikir…. kenape yer? sebelum nie ok jer, dgn tetibe mata jd mcm tue… hurmmm….. berfikir punya fikir, sy teringat sesuatu…. YESSS!!!! sy rase sy dh tau knp sy di uji dengan kerap kebelakangan ini… sy pernah bernazar untuk berpuasa selama 3 hari untuk…… tettttttttttttt!!!! hehehe… rahsia… biarlah hanya diriku dan dia yg mengetahui… oleh yg demikian, sy pon bernekad la… esok isnin sy nak puasa bayar nazar sy…!! huhuhu… haaaaa….. sebab tue la sy puasa hari nih!! hehehehe…. sy berdoa agar selepas nie semua yg dirancangkan akan berjalan dgn lancar…. InsyaALLAH…. amin…. mohon doakan yg terbaik dari semua kengkawan utk sy….

so, sebagai pengajaran nya, klu kita dh bernazar, WAJIB lah kite untuk menunaikan nya… jgn la sesekali kita lalai dengan janji kita kepadaNya… ini untuk peringatan diri sy juga…. sama-sama la kita igt mengingatkan….

Ok guys…. sekian untuk hari nie…. nnt free2 sy sambung lagi k….

With Full Of  LURVE…… Regards….