Health & WellNess

All posts in the Health & WellNess category

Manfaat Pergerakan Dalam Solat

Published 18 April 2011 by chaleeya

Salam…. Guys… Korang tau x, setiap pergerakan kita dalam solat bukan sekadar pergerakan kosong, setiap pergerakan yg kita lakukan di dalam solat mempunyai FAEDAH yg tersendiri… nak tau?? Moh kite tgk eh…… :

1: Posisi Pertama – BERDIRI LURUS & KEDUA2 TANGAN DI ANGKAT KE ATAS

       Faedah – Badan rasa mudah menanggung berat badan kerana beratnya terletak sama rata kepada 2 kaki. Belakang badan lurus membuatkan badan x bengkok serta fikiran dpt dikawal & lebih fokus. Pandangan mata ke tempat sujud, otot atas & bawah bahagian belakang berasa tenang & rehat. Pusat otak yg atas & bawah bersatu. [ senaman yg sgt baik utk otot kita!! ]

2: Posisi Kedua – BERDIRI BETUL SERTA MEMBACA AL-FATIHAH & SURAH

      Faedah – Menimbulkan konsentrasi minda serta merehatkan kaki, bahagian belakang, MENIMBULKAN RASA RENDAH DIRI, KHUSYUK & TAWADUK. Dalam bacaan, hampir semuanya bunyi dlm bahasa arab di tuturkan, menggerakkan & menyelerakkan semua GETARAN DRPD 99 NAMA ALLAH dalam keadaan terkawal & sempurna ke seluruh badan, fikiran & jiwa. Getaran vokal panjang A,I,U merangsang hati, kelenjar tiroid, kelenjar pineal, kelenjar adrenal & paru2, membersihkan serta mempertingkatkan perjalanan anggota berkenaan.

3: Posisi Ketiga -RUKUK

      Faedah – Merenggangkan otot bhgn bawah belakang, paha, betis. Darah di pam ke badan atas. Melembutkan otot perut dan buah pinggang. Lama-kelamaan gaya ini akan mempertingkatkan peribadi, menimbulkan kebaikan hati & mengharmonikan batin.

4: Posisi Keempat – IKTIDAL iaitu berdiri lurus selepas rukuk

      Faedah – Darah yg baru bergerak masuk ke dlm ketika gaya rukuk kembali ke keadaan asalnya dengan membawa bahan tidak berguna iaiti sisa tubuh. Badan mendapat semula waktu rehat & melepaskan ketegangan.

5: Posisi Kelima – SUJUD

          Faedah – Lutut terbentuk sudut tepat membangunkan otot parut dan mengelak PERUT BUNCIT. Menambahkan aliran darah ke bhgn ats bdn, khususnya kepala (termasuk mata, Telinga & hidung) serta paru2. “Mental Toxin” minda dibersihkan oleh darah, menyesuaikan dan mewajarkan kedudukan janin wanita hamil, memperbetulkan rahim wanita, mengurangkan tekanan darah tinggi, menambhakan keanjalan sendi dan menghapuskan keangkuhan, meningkatkan kesabaran & Tawakal Kepada Allah. Meninggikan Makam roh dan menimbulkan tenaga yg tinggi ke seluruh bdn, malah kedudukan sujud ini adalah pati iabdat solat.

6: Posisi Keenam – DUDUK DI ANTARA DUA SUJUD

          Faedah – Tumit kaki kanan melentur serta berat kaki sebahagian badan terletak di atasnya. Posisi ini membantu mengeluarkan racun (toksin) dari hati jasmani dan menggerakkan tindakan otot pd usus besar. Wanita membiarkan kedua-dua kaki mereka bertapak tegak ke atas, di bawah bdan mereka. Posisi tubuh badan ini membantu penghadaman dgn menekan kandungan perut ke bawah.

7: Posisi Ketujuh – SUJUD KEDUA

         Faedah – Memberikan pernafasan, peredaran darah dan nafas serta sistem urat saraf, meringankan badan, kebahagiaan emosi dan sistem urat saraf jd lebih seimbang.

8: Posisi Kelapan – BANGUN SEMULA DARIPADA SUJUD

        Faedah – Peredaran darah kembali ke bahaguan atas tubuh, malah posisi ini membantu mengeluarkan keracunan (toksin) dari hati & menggerakkan tindakan otot pd usus besar posisi tubuh & memberikan rehat yg selesa & gerakan ini membantu penghadaman dgn menekan kandungan dalam perut ke bawah.

Oleh yg demikian kengkawan…. dengan hanya bersolat LIMA waktu sehari sudah cukup untuk membuatkan tubuh badan kita sihat. Fikir2 kan & selamat beramallllll……. (^_~)

Regards….. With Full Of Love….

a day at DEMC

Published 5 April 2011 by chaleeya

Salam… huhuhu… hari anak sedare ku masuk sepital… sian… da r dia kecik lagik… punca nya cirit2… mula2 masuk Hospital Besar Banting, kne tahan 2 hari… x jalan juge… so ayahanda nya pun transfer la ananda puteri kesayangan Lateefa Hannan Ke Darul Ehsan Medical Center [DEMC]

Layannnnn…..

chaleeya's blog

cik nanan tgh sleep andak kaco... ngeee

chaleeya's blog

dah besa nnt nanan nk cantek mcm andak... heh heh heh

chaleeya's blog

sy mau lap hingus sy r... huhuhu

chaleeya's blog

andak cayunk nanan

 

NatBeRrY Plu$ TabLeT

Published 16 March 2011 by chaleeya

chaleeya's blog

Natberry ~ Supplement utk mata~

Description of product :
NATBERRY Plus tablet contains bilberry and wolfberry extracts. Bilberry is a shrub related to the blueberry and grows in the meadows of Northern Europe while wolfberry, or better known as ‘Kai Chee’, has been used for 2, 000 years in the Chinese traditional medicine. The medicinally active component of a ripe bilberry fruit consists of flavonoid compound known. Wolfberry contains zeaxanthin that is essential for the retina as it is rich in nutrients and antioxidant qualities. Pack size: 10 blisters x 10 tablets

 

Sape penah try supplement nie??  Sy rase mcm nk try la.. sbb mata sy rase mcm x best… rase macam makin kabur… huhuhuhu… so sad…. hopefully akan mendatangkan hasil yg positive la hendaknya…. Aminnn….